Javascript är inaktiverat

Javascript verkar vara inaktiverat. Detta kommer att påverka sitens funktionalitet. Vänligen aktivera JavaScript eller återvänd till denna webbplats från en annan enhet.

 

 

JANUARI

Hjärta och kärl  -  Thoraxradiologisk fördjupningskurs
Storhogna, 20-25 januari 2019

Svensk Förening för Thoraxradiologi anordnar för 8:e gången fördjupningskurs i thoraxradiologi i Storhogna men med nytt upplägg. Den tidigare postgraduatekursen delas upp i två; en med inriktning mot hjärta-kärl och en med inriktning mot lungdiagnostik. Dessa två kurser kan tillsammans med kursen ”CT-hjärta - En introduktionskurs” utgöra basen för subspecialisering i thoraxradiologi men man kan naturligtvis även gå enstaka av dessa kurserna. 

2019 har Storhognakursen hjärta-kärlinriktning. Kursen är en vidareutbildningskurs baserad på ESR European Training Curriculum Level III och förutsätter grundläggande kunskaper inom thoraxradiologi. Kursen hålls på svenska och riktar sig i första hand till ST-läkare i slutet av sin utbildning och färdiga specialister inom medicinsk radiologi, kardiologi, klinisk fysiologi och nuklearmedicin. 

Varje kursdag har ett tema och inleds med en metodföreläsning och klinisk introduktion till området. Därefter följer föreläsningar med inriktning på diagnostik. Mitt på dagen är en längre paus för lunch inlagd med möjlighet för egen aktivitet. På eftermiddagen fördjupar man sig ytterligare i ämnet för dagen med seminarier i mindre grupper. 

Kursen pågår i 4,5 dagar och efter genomgången kurs skall deltagaren;

  1. ha kunskap om det differentialdiagnostiska spektrat vid sjukdom i hjärtat och stora kärl
  2. ha kunskap om utredningsgång och val av metod vid utredning av sjukdomar i hjärta och thoracala kärl
  3. ha kunskap om vanligt förekommande metoder vid diagnostik av sjukdom i hjärta och kärl samt deras möjligheter och begränsningar


För anmälan och information besök vår webb www.thoraxradiologiveckan.se


FEBRUARI

Kurs i transesofageal ekokardiografi (TEE)
Linköping, 1-dagskurs, 25 eller 26 februari 2019

Arrangör:  Svenska Hjärtförbundets Arbetsgrupp för Ekokardiografi.

Kursinnehåll: Endagskurs i transesofageal ekokardiografi, riktar sig till nybörjare inom TEE med viss erfarenhet inom transtorakal ekokardiografi (TTE). 

Målet med kursen är att deltagare övar på handhavandet av TEE probe och framtagning av projektioner samt tolkning av bildmaterialet. Kursen har fokus på hands-on på simulatorer under handledning av erfarna instruktörer samt bildbedömning vid arbetsstationer. Förberedelsematerial kommer att utsändas Innan kursstart.

Målgrupp: ST-läkare inom klinisk fysiologi, kardiologi, anestesi- intensivvård och internmedicin 

Kursavgift: 3500:- inkl. moms. Lunch och fika ingår

Kursmaterial från 1.2.3 sonography ingår. 

Sista anmälningsdag: 2019-02-03

Begränsat antal platser.

Anmälan via Malmö Kongressbyrå. https://mkon.nu/tee

Plats: Linköping

Kontaktperson: Charlotta Kitti (Mkon): charlotta@mkon.se

Meriam Åström Aneq (kursledare): meriam.astrom.aneq@regionostergotland.se


Hjärtligt välkomna!